Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin dış ticaret ve ekonomiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcı sayısının son yıllarda önemli ölçüde arttığını belirten Bolat, 2002 yılında dünyadaki yabancı yatırımlardan alınan payın sadece yüzde 0,2 olduğunu, bu oranın bugün yüzde 1’e yükseldiğini söyledi. Hedeflerinin 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 1,5’e çıkarmak olduğunu ifade etti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kurumların 2025 yılı bütçesine dair görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Bolat, Türkiye’nin küresel ticaretin duraklama sürecine rağmen başarılı bir dış ticaret performansı sergilediğini belirtti. Bolat, ithalatın 27,5 milyar dolar, dış ticaret açığının ise 35,5 milyar dolar azaldığını, cari işlemler açığının ise 5,3 milyar dolara gerilediğini aktardı.
İhracat Payı Artıyor
Bakan Bolat, Türkiye’nin dünya ticaretindeki payını sürekli olarak artırdığını vurguladı. 2023 itibarıyla Türkiye’nin mal ihracatından aldığı payın yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından aldığı payın ise yüzde 1,35’e yükseldiğini ifade etti. Bunun yanı sıra, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarının 1950-1980 yılları arasında 1 milyar dolar, 1980-2002 yılları arasında ise 15 milyar dolar olduğunu, 2003-2024 döneminde ise 271 milyar dolara ulaştığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’de yabancı yatırımcı sayısının 2002 yılında 5.600 iken bugün 83 bin kişiye çıktığını kaydetti.
Bakan Bolat, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi istikrarının, olumlu büyüme rakamlarının ve sağlanan reformların yabancı yatırımcıların ilgisini artırdığını belirterek, “Yabancılar ülkemize geliyor, üretim yapıyor, yatırımda bulunuyor ve ihracat gerçekleştiriyorlar. Bu da döviz kazancı ve yeni istihdam alanları yaratıyor.” dedi.
Uluslararası İlişkilerde Çeşitlenme
Bakan Bolat, Türkiye’nin dış politikada da çok yönlü bir strateji izlediğini vurguladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının devam ettiğini, bunun yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Afrika Birliği, ECOWAS, Türk Devletleri Teşkilatı gibi çok sayıda uluslararası organizasyona üyelik ya da gözlemci statüsüyle katıldığını belirtti. Ayrıca, BRICS ülkeleriyle ilişkilerin güçlendirilmesi için Türkiye’nin başvurduğunu söyledi.
Teknoloji ve İstihdam Alanındaki Gelişmeler
Bakan Bolat, Türkiye’nin son yıllarda teknoloji üretimi konusunda büyük mesafeler kat ettiğini belirterek, 2002 yılında sadece 3 olan teknopark sayısının günümüzde 98’e ulaştığını vurguladı. Türkiye’nin, Orta Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Asya’dan Balkanlar’a kadar birçok bölgeye savunma sanayi, elektronik ve makine ürünleri ihraç ettiğini söyledi.
İşsizlikle ilgili olumlu gelişmelere de değinen Bolat, Türkiye’de son 17 aydır işsizlik oranlarının tek haneli rakamlarda seyrettiğini ve son 22 yılda 12,5 milyon kişiye yeni iş imkânı sağlandığını aktardı. Ayrıca, esnaf ve sanatkârlara yönelik 750 bin TL kredi desteği sağlandığını, 850 bin esnafın ise vergiden muaf tutulduğunu belirtti.
Enflasyonla Mücadele ve Yeşil Mutabakat
Bakan Bolat, son 5 ayda enflasyon oranlarının 27,5 puan düştüğünü belirterek, Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda enflasyonla mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir başarıya imza attığını belirten Bolat, özellikle ithalatı azaltıp, ihracatı artırmayı başardıklarını söyledi. Bu başarıyı, Çin’in fiyat kırma politikalarına rağmen elde ettiklerini vurgulayan Bolat, “Çin son iki yıldır piyasaları altüst etti, fiyatları yüzde 20 düşürdü. Buna rağmen biz ihracatımızı artırmayı başardık.” dedi.
Bakan Bolat, ayrıca kadın kooperatiflerine verilen desteğin arttırılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Kadın kooperatiflerinin üretime ve ihracata katkı sağladığını, Bakanlık olarak Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı uygulamaya devam ettiklerini söyledi.
Gümrük Kapıları ve Dış Ticaret Altyapısı
Bakan Bolat, Türkiye’nin gümrük sahalarının son derece modern ve verimli olduğunu ifade etti. “Son 22 yılda gerçekleştirdiğimiz yenilemelerle Batılı ülkelerden bile takdir toplayan gümrük kapılarımızı inşa ettik. Eğer bu yenilemeleri yapmasaydık, 605 milyar dolarlık dış ticareti gerçekleştirmemiz mümkün olamazdı.” dedi.