Dr. Yasin Şen yazdı: “Dünya Bize Ne Öğretir?”

Dr. Yasin Şen yazdı: “Dünya Bize Ne Öğretir?”
Yayınlama: 01.04.2024
Düzenleme: 05.04.2024 22:19
A+
A-

Hoşlanmadığın ve tavırları sana düşmanca gelen kimselerin sözlerini ve fiillerini hazmetmek zaman alır. Aradan zaman geçtikçe zihnimizin düşmanca duygularla dolmasına sebep olan kişilerin sözleri ve fiilleri üzerine düşününce düşmanca hislerin içimizde azaldığına şahit oluruz. Hem o kişilerin tavırlarının hem de tepkilerimizin artık bize çocukça geldiğini görürüz. Burada değişen insan ilişkileri değildir. Değişen bizim duygularımızdır.

Neden bir zamanlar o şekilde düşündük, hissettik de şimdi aynı histe ve düşüncede değiliz? Bizim bir konuda muhtemelen almamız gereken bir ders vardı. İnsanların tavırları, sözleri, hareketleri zaman zaman bize hâlâ incitici geliyorsa eğitim devam ediyor demektir. Bu noktada hayat bizden ısrarla bakış açımızı değiştirmemizi istemektedir.

Tam da burada akıllıca davranıp düşmanı, düşmanca tavırları ve duyguları mümkün mertebe çoğaltmamak gerekir. Çünkü bize düşman gibi görünen her şey aslında öğretinin bir parçası yani imtihandır. Ne var ki bu gerçeği değiştirmek veya reddetmek zordur. Çünkü hayat buna göre tasarlanmış. Dünyanın esasında bir okul olmasının da özünde bu durum yatar.

O zaman öğrenimi kolay kılmak da eninde sonunda insanın elinde. Bu okulu uzatmaya sebep olabilecek, muhatabı incitici her türlü davranış söz ve tavırdan uzak durmamızın sebebi budur. Bu yüzden ısrarla insana sabır tavsiye edilmiş.

Dünya zorlu bir imtihan yeri. Canımızı sıkan her şey birer figürandır. Asıl olan insanın terbiyesidir. Duygularımız ve düşüncelerimiz değişmedikçe figüranlar sürekli değişip dururlar. Aynı kötü duyguları farklı kişilere ve olaylara beslemeye başlarız.

Bu yüzden hayatı içeriden takip edip daima öğrenmenin ve hayatı anlamaya çalışmanın en güzel ve doğru yol olduğunu düşünüyorum. Olaylar ve insanlar bir nehrin kendisidir. Daima giderler ve değişirler. Yerlerini hep başkaları alır. Bazen hayatı bir kenardan izlemek çok gerekli bir şeydir.

Karşılaşmalar ve yaşadıklarımız bizi bazen üzüyor. Mutsuz bir hayat yaşamak yerine kendimize “Ben bu insanlarla neden sürekli karşılaşıyorum?” diye sorup meseleyi anlamaya çalışmak ve bir sonraki merhaleye geçmek daha güzel olmaz mı! Hayat da bizden bunu istiyor. Anlamamızı ve sonraki merhaleye geçmemizi… Hayatın akışı içerisinde olumsuzluklardan en az etkilenmenin yollarından birisinin bu olduğunu düşünüyorum.