AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi,
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Teklif, birçok önemli düzenlemeyi içeriyor.
Yapılacak değişiklikle, hizmet akdi ile bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalıların, 2008 yılı Ekim ayı öncesine ait aylık hesaplamalarındaki mevcut uygulama devam edecek. Ayrıca, 2 milyar liralık genel sağlık sigortası (GSS) prim borcunun faizleriyle birlikte silinmesi planlanıyor. Bu düzenleme, 2015 yılı ve öncesi borçları kapsayacak, ancak kaç kişinin faydalanacağına ilişkin etki analizi yapılacak.
Sosyal Sigortalar Kanunu’na yönelik diğer önemli değişiklikler arasında, engelliler için emeklilik işlemlerinin, çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi yer alıyor. Ayrıca, sigorta işlemleri için norm ve standart birliği sağlanması amaçlanıyor.
Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na “Bilgi toplama, işleme ve paylaşma yetkisi” başlıklı yeni bir madde ekleniyor. Bu madde, sağlık hizmeti almak için başvuran kişilerin kişisel verilerinin sağlık hizmeti gereği işlenebilmesine olanak tanıyacak.
İşsizlik Sigortası Kanunu’nda da önemli bir değişiklik yapılarak, Esnaf Ahilik Sandığı’nın yürürlük tarihi 31 Aralık 2024’ten 1 Ocak 2028’e ertelenecek.
Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle, yabancılara sunulan hizmetler dışında, mesai dışında yapılan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlar hariç, aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin sunulmasında çalışma saatleri de düzenlenecek.
Yabancı uyruklu öğrenciler için genel sağlık sigortası düzenlemeleri de genişletiliyor. Öğrenciler, kayıtlarının devam etmesi halinde, eğitim öğretim yılının başlangıcından itibaren üç ay içinde başvurdukları takdirde GSS kapsamına alınabilecek.
Yeni düzenleme ile, sigortalılığı 31 Aralık 2008 tarihinden önce başlayan engelliler için emeklilik işlemleri, çalışma gücü kaybına göre belirlenecek. Çalışma gücü kaybı oranına bağlı olarak sigortalılık süresi ve prim ödeme şartları yeniden şekillendirilecek.
Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılacak bu değişiklikler, sigortalıların haklarının güçlendirilmesi ve sistemin daha verimli hale getirilmesi amacıyla önemli bir adım olarak görülüyor.