Sahip Ata İshaklı Kervansarayının tarihi ve önemi… Sahip Ata Kervansarayı nerede, nasıl gidilir?

Sahip Ata İshaklı Kervansarayının tarihi ve önemi… Sahip Ata Kervansarayı nerede, nasıl gidilir?
Yayınlama: 04.07.2023
A+
A-

Sahip Ata İshaklı Kervansarayının tarihi ve önemi… Sahip Ata Kervansarayı nerede, nasıl gidilir? Sultandağı’nda tarihi İpek Yolu üzerinde, Anadolu Selçuklu Sultanı 2. İzzeddin Keykavus döneminde yapılan İshaklı Kervansarayı, görkemli mimari yapısıyla turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Sultandağı ilçe merkezinde, Çavuş Mahallesi Zübeyde Hanım Bulvarı üzerinde bulunan Sahip Ata Kervansarayı, halk arasında “İshaklı Kervansarayı” olarak da bilinmektedir. Kervan yolları üzerinde yolcu, tüccar ile misafirlerin konaklama ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla inşa edilen kervansaray, günümüzde kafe olarak da hizmet vermektedir. Afyonkarahisar’ın en büyük kervansarayı olma özelliği de taşıyan Sahip Ata kervansarayı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 2018 yılında restorasyonu tamamlanmıştır.

İshaklı Hanı veya Sahip Ata Hanı,129 (Hicri 647) yılında Sahip Ata Fahrettin Ali’nin yaptırmış olduğu Afyon Konya yolu üzerinde eski ismi İshaklı olan kervansaray Sultandağı ilçesinde yer almaktadır. Anadolu Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus döneminde yapılmıştır. XI-XIII. yüzyıllarında Anadolu’da alışılmadık bir siyasi dönem yaşanmış, ticaret ve sanat çok hızlı gelişmiştir. Kısa süren bu altın çağ, Haçlı Seferleri ve Moğol istilaları ile zayıflamış, Selçuklu sultanları, başkentleri olan Konya’dan bu savaşları yönetmişlerdir.

Mimarı, o zamanın en ünlü mimarlarından biri olan Kölük Bin Abdullah ve Kaluyan El-Konevi’dir.

Yapı tipi, yazlık denilen avlulu, kışlık denilen kapalı bölümlü olup, kapalı bölümü avludan küçüktür. Kapalı bölüm iki taraflıdır ve her taraf beş kubbelidir. Avlunun ortasında yükseltilmiş köşk ve mescid yer almaktadır. Mescid kare planlı dört kemer ayağı üzerinde oturtulmuş ve ibadet mekanı, zeminden yükseltilmiş, doğu ve batı cephesinde yer alan pencere açıklıkları da silmelerle vurgulanmıştır. Köşk mescid dış duvara 20 derece eksende, yönü kıbleye doğru yapılmıştır. Dış duvarların kalınlığı 1.60 metredir. Toplam alanı 1800 m2, Kapalı bölümü 440 m2, ve avlu 1.100 m2 büyüklüğündedir. Selçuklu dönemi yapılarından İshaklı Hanı içindeki köşk mescid duvarlarında, Roma ve Bizans dönemlerine ait devşirme malzemenin kullanıldığı görülür.

Ana kapı yazıtı şöyle okunur: ”İzzeddin Al-Dunya zamanında yapıldı, Keyhüsrev oğlu, Alaeddin Keykubad Oğlu, onun alçak gönüllü kölesi Ali İbn Husain”

Kapalı bölümü kapı yazıtı şöyle okunur: Sahip Ata ”onun alçak gönüllü, günahkar kölesi”

Sahip Ata Kervansarayı nerede? Nasıl gidilir?

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçe merkezinde yer almaktadır. Afyon – Konya karayolu üzerinden gidilip Afyon merkeze 70 kilometre uzaklıktadır. Afyonkarahisar merkezden Sultandağı yolcu midibüslerinin her saat başı düzenli seferler düzenlenmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.